Назад до Влакна и лидери за риболов

Монофилни влакна за риболов

Ако сте начинаещ в риболова или търсите евтино рибарско влакно, най-добрият избор са монофилните нишки. В тази категория ще откриете богато разнообразие от тези невероятни такъми и информация, която ще Ви помогне да изберете най-подходящия за Вас.

Филтри
121 Продукта
По уместност
По уместностРейтингНай-новиНай-продаваниАзбучно A → ЯАзбучно Я → АЦена 0 → 9Цена 9 → 0
Подреди по:
На страница по:

Какво е монофилно влакно за риболов?

Сред най-използваните влакна за риболов в Света са монофилните. Те са разработени в края на 30те години на миналия век и от тогава са задължителна част от такъмите на всеки рибар.

Те са изградени от една здрава найлонова нишка, както подсказва името им.

Монофилните влакна са най-добрият избор за начинаещи рибари, защото са изключително евтини и лесни за използване. Идеални са за лов на сом, шаран и други хищници.

Този такъм е почти незабележим във водата, дори когато се използват по-ярки цветове.

Те потъват бавно, което ги прави подходящи за спининг риболов с повърхностни примамки.

Благодарение на своята разтегливост те са подходящи за риболов на места с по-гъста растителност, защото няма да се скъсат, когато примамката се опрете. Нишката ще абсорбира напрежението, изпратено към въдицата и Вие ще усетите, че стръвта Ви е заклещена.

Монофилните влакна са особено тихи при кастване и прибиране, благодарение на своята плътност и кръглата си форма.

Техният минус е, че имат мемори ефект, който запазва формата им при развиване.

Как да изберем монофилно влакно?

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при закупуването на този изключително важен такъм за риболов.

Диаметър

Японското законодателство изисква производителите на рибарски влакна, продаващи ги на територията на държавата, да отбелязват издържливостта им на база диаметър. Поради успеха на тази практика тя почнала да се прилага и в други държави, включително европейските.

Издържливостта им се измерва с „тест“ и е базирана спрямо либри (lb.) или килограми (кг.).

Дължина

В зависимост колко често и колко рибарско влакно ползвате при излет, ще имате нужда да закупите различна дължина.

Ако рядко правите разходки край язовир или река, ще имате нужда от по-късо. При често практикуване на това невероятно хоби, ще имате нужда от по-дълъг монофил – 1000м.

На сайта ни ще откриете влакна от 25м до 2900м.

Цвят

Спрямо чистотата и условията на водата, в която ще ловите риба, трябва да сте подготвени с различни цветове на този такъм.

  • Прозрачен – Те са добър избор при риболов в бистри води, ако се притеснявате, че рибата ще я види.
  • Жълт – Този цвят е подходящ за риболовци, които искат да следят нишката. Яркостта му го прави много забележим, даже под вода, затова той не е подходящ за използване в чисти води и се препоръчва за по-мътни, където ще се слее с цвета на водоема.
  • Червен – Алените монофилни влакна избледняват, когато са под водата и стават почти прозрачни. Леките останали отенъци наподобяват течаща кръв от ранената рибка (стръвта), която допълнително привлича вниманието на хищниците.
  • Зелен – Добре сливащ се с водата при повече растителност. Зеленият цвят действа като камуфлаж за монофилните нишки под водата и ще Ви даде възможност да следите нишката над повърхността.

Защо да закупим монофилно влакно за риболов от Fish24?

Разполагаме с подробна информация, която ще Ви помогне да изберете артикулите, които ще са Ви от полза докато практикувате любимото си хоби.

При затруднение с избора на такъми за риболов можете да се обърнете към нашите експерти за съдействие. Те с радост ще Ви насочат към най-подходящите за вас продукти.

При заявка на артикули с обща стойност над 100лв ние ще изпълним поръчката Ви с безплатна доставка.

Ние от Fish24 предлагаме богато разнообразие от монофилни влакна от топ производители в бранша като Focus, Korda, Sufix, Lazer и други.

Отзиви

Виж всички
СМ Станимир Митев
loading...