Страхотен дебют на силиконите LIBRA в България

Публикуван на:
Последна редакция:

Чували ли сте за силиконите LIBRA?

Възможно е и да не сте, тъй като те бяха внесени в България само ден преди големия турнир по спинингов риболов на пъстърва MIHALKOVO TROUT CUP 2020, проведен на 5 и 6 септември в Родопите. На река Въча именно тази примамка изведе до отборната титла състава на FISH24. Заложилите основно на LIBRA състезатели Валентин Кичуков и Петко Иванов пожънаха бляскава победа в изключително оспорвана надпревара с други цели 20 отбора по двойки. Двамата извадиха общо 70 пъстърви, което им донесе крайната победа. LIBRA беше и сред спонсорите на турнира, комплекти от примамки получиха трите първи състава в отборното класиране. Заелият трето място индивидуално също си тръгна със силикони от тази марка, плюс 120 лева ваучер от FISH24.

Така още в дебюта си на състезателната арена в пъстървовия спининг у нас силиконите LIBRA станаха примамка, която занапред – без никакво съмнение – ще присъства в кутията на всеки спинингист. Още повече, че през есента и зимата са се задали ред състезания по риболов на американска пъстърва в затворен водоем, които набраха голяма популярност още през миналия студен сезон. Подсигурете се с LIBRA, ще успеете. Както се видя и на Михалково, който лови с тези примамки, вдига купа.

Но какви всъщност са въпросните силикони? Меките примамки LIBRA са разработка на полския състезател Томаш Подкул, световен шампион по пъстървов спининг от мондиала във френския град Орияк през пролетта на 2019 г. На река Сер този изумително грамотен спинингист от югоизточния полски град Ясло спечели световната титла по най-категоричния начин, единствен с две секторни победи и през двата дни, и общо 74 уловени пъстърви – най-много измежду всичките почти 200 състезатели. Очевидно е, че става въпрос за риболовец и специалист, способен да изобрети нещо наистина ново в спининга. И то точно при силиконите, които от доста време насам са хит в улова на хищните риби и по-специално на пъстърва.

Още от първите тестове на LIBRA от отбора на FISH24 в тренировките преди турнира стана ясно, че силиконите имат три основни характеристики, които ги отличават от останалите. Това са разтегливостта, ароматът и плаваемостта. Оказа се, че LIBRA е много мека примамка, и в същото време се разтяга като ластик, без да се скъса. Това гарантира по-дълъг живот на примамката, и улавяне на повече риби, преди силиконът да излезе от употреба заради деформация.

Още по-интересен стои въпросът с аромата на LIBRA. Още при отварянето на кутията с примамките от нея се разнася много остра миризма на сирене или на рак. Внимание – не отваряйте LIBRA в къщи, особено ако жена ви е наблизо! Виж, при пъстървите този въпрос стои по друг начин, и на турнира в Михалково стана ясно, че пъстървите обожават двата силни аромата.

Не е без значение и фактът, че силиконите на LIBRA имат отлична плаваемост, което определя и поведението им в реката. Те са плуващи, и с определено утежнение се носят плавно по течението. В състояние са да поемат микроджиг с по-утежнена глава, без да нарушат естественото плуване. На състезанието на Въча колегите, ловящи с LIBRA, вкараха в употреба микроджигове с глави от 0.5 до 1.5 грама в зависимост от профила на конкретния участък. Така при замятане те постигаха нужната далекобойност, без примамката да потъва бързо по неестествен начин и да дава основание на пъстървата да се усъмнява, че нещо не е наред. Получаваше се отличен ефект при риболов и на по-дълбоки места, и в плиткажите, където бавното потъване е от най-решаващите фактори.

Какви модели на LIBRA бяха представени на MIHALKOVO TROUT CUP 2020?

В общи линии гамата включваше почти всичко, с което пъстървата се храни. Тънки и дебели червеи, брашнен червей, ларва, ларва на пеперуда, гъсеница, нимфи… Все лакомства, на които петнистата царица на планинските ни реки не може да устои. Цветовете и дизайнът са от най-висока класа. Този отличен външен вид, в съчетание с горепосочените три важни фактора, прави от LIBRA наистина отлично средство за улов на хищници, и най-вече на пъстърви.

Както се вижда, LIBRA набира скорост не само у нас. На състезанията, провеждани в Полша тази година, победителите, а и останалите спинингисти, залагат много на новата примамка. В Словакия, чийто национален отбор по спининг почти не слиза от подиума на победителите, LIBRA се доказа в ръцете на големия спинингист и шампион Йозеф Фолтин, което личи и от този клип.

Елитните състезатели по пъстървов спининг от цяла Европа също вече се интересуват горещо от новия хит.

Опитайте и вие как се лови с LIBRA, няма да съжалявате!

 

Автор: Станил Йотов

loading...